Nytt dokument i Indesign CS5

Detta videoklipp är en väldigt grundläggande video Indesign CS5. Det börjar så enkelt som att hur man öppnar ett nytt dokument. Även fast man är en erfaren användare designprogram så är det alltid nåt som man snappar upp och kan använda sig från en grundläggande instruktionsvideo.

Öppna ett nytt dokument

För att öppna ett nytt dokument kan man antingen gå via Arkiv och klicka på Nytt eller så kan man använda kortkommandot ctrl+N. När man får upp vyn för ett nytt dokument är det en hel del inställningar man kan göra. Några av inställningarna man gör från denna vy i Indesign CS5 är att bestämma om dokumentet ska tryckas eller ska använda på webben. Givetvis kan man även bestämma hur många sidor dokumentet ska innehålla. En annan inställning man bestämmer härifrån är sidstorlek om det är brev, A4, tabloid etc. Vill man inte använda någon av de förinställda storlekarna kan man själv bestämma storleken på sidorna. Du kan ange storlek i flera olika måttenheter.

Längre ner på denna vy ställer man in antal kolumner och hur mycket mellanrum det ska vara mellan kolumnerna. När det gäller just kolumner så får alla sidor likadana kolumner i det dokument som man just håller på att skapa men när man sen arbetar med de olika sidorna kan man enkelt variera utseende på kolumnerna. Längst ner ställer man marginalerna på dokumentet de olika inställningarna är top, botten, insidan och utsidan.

Det finns fler inställningar att sätta och dessa når man via knappen Mer inställningar. Om man ofta använder samma inställningar till flera dokument kan det vara bra att spara inställningarna som en mall. När du gjort de inställningarna du vill ha så klickar du på Spara förinställningar för att namn ge mallen/förinställningarna. Du kan när som helst nu använda dessa förinställningar till andra dokument. Denna CS5 video visar också hur du använder dessa förinställningar.