Maximera din effektivitet med Indesign

Som med mycket annat så är Indesign ett verktyg som fungerar som allra bäst i erfarna händer men det finns tips och tricks som kan hjälpa dig att maximera din effektivitet i Indesign CC.

Börjar utanför programmet

En utav de största misstagen som många gör när det kommer till att arbeta med Indesign är att de direkt kastar sig in i programmet när de ska arbeta med ett projekt. Detta fungerar för vissa men för majoriteten utav oss är det smidigare att börja annorstädes.

Börja istället med papper och penna. Mycket utav grunden kan du skissa upp redan utanför programmet och det hjälper dig att ha en bild utav hur du vill att projektet ska se ut innan du sätter dig i programmet.

Observera att du inte behöver hålla dig till hundra procent till skissen när du väl är inne i Indesign, bara att du ska ha en tämligen god idé om hur saker och ting ska se ut och fungera. Det här är speciellt viktigt om du jobbar i ett team då alla kan delta i skissprocessen.

Spara färger/penslar du använder ofta

En utav de absolut bästa funktionerna som har tillkommit i Indesign CC är faktumet att du kan spara färger som du använder ofta (du kan också importera färger via din mobil om du har ett tilläggsprogram) vilket snabbar upp processen avsevärt.

Om du redan gör detta men börjar känna att det är svårt att hålla isär färgerna så kan du alltid börjar att använda dig utav ”bibliotek”, dessa är helt enkelt samlingar utav bilder, penslar och färger som du kan använda för att separera de sakerna du använder för olika projekt. Du kan alltså direkt få fram färgen du behöver för logotypen utan att behöva hänvisa till ett dokument eller försöka att hitta den på färgskalan.

Det fina med detta är dessutom att du kan dela med dig utav bibliotek till andra användare så om du jobbar i ett team så kan alla ha tillgång till samma material.

Ta små pauser, ofta

Det är lätt att fastna i Indesign och det är därför också viktigt att se till så att du tar pauser så att du kan fokusera om och vila hjärnan. En bra tumregel är att ta tio till femton minuters rast varje timma, om tiden tryter så räcker det med fem till tio minuter.

Vi rekommenderar att du reser dig upp och går ifrån datorn om möjligt men om detta inte är möjligt så försök i alla fall att inte fokusera på programmet under ett par minuter. På det viset kan du komma tillbaka med förnyad energi vilket allt som oftast underlättar hela processen.

Så där har ni ett par tips på hur man kan maximera sin effektivitet i Indesign!